Afitos

 

Afitos je poznat turistički centar, smešten na istočnoj strani Kasandre. Autentičan ambijent, sagrađen od kamenih kuća, sa prekrasnim pogledom prema moru, lepim peščanim plažama, čistom i toplom moru. Smešten je na stenovitoj površini koja se izdiže iznad mora.
Afitos se nalazi na oko 86km od Soluna. Sa njegovih terasa se pruža predivan pogled ka Toroneus zalivu. Selo ima mnoštvo malih kaldrmisanih ulica niz koje se nižu mali restorani i taverne sa lokalnim specijalitetima.
Plaža je peščana sa malo šljunka, duž koje se nalaze ležaljke sa suncobranim. Nalazi se ispod mesta i postoji lokalni prevoz koji vodi do njih.
Niz uske kaldrmisane uličice Afitosa nižu se lepi mali restorani i kafei, koji se uvek trude da spoj tradicije i prirode svog mesta prikažu u najboljem svetlu.
Glavne atrakcije u selu su crkva Sv. Demetrijusa i Folklorni muzej Afitosa. Crkva je izgrađena 1858. i nalazi se na jednom lepom trgu. Muzej se nalazi u tradicionalnoj kući Alevra. Eksponati prikazuju život seljana, te su izloženi razni predmeti iz ribarstva, kovačkog zanata, pastirskog života i sl.
Afitos predstavlja idealnu kombinaciju istorijskog nasleđa i prirodnih lepota za radoznale posetioce.