San Marino

 

 

 

 

 

SAN MARINO
Republika San Marino, je država u južnoj Evropi, na istočnom obodu Apenina. U potpunosti je okružen teritorijom Italije. San Marino je jedna od najstarijih država na svetu. Osnovana je 301. godine, ali je bila u sastavu tadašnjeg Rimskog carstva. Njen ustav zvanično je napisan 8. oktobra 1600. Majušnu naciju prvo je priznala Napoleonova Francuska 1797. a kasnije 1815. na kongresu u Beču priznale su je i ostale evropske države. Iako suverena, ona je potpuno zavisna od Italije kojom je okružena u celosti od 19. veka. San Marino se graniči sa dva italijanska regiona, na severoistoku sa Emilijom Romanjom i regionom Marke na jugozapadu. Udaljenost između najsevernije i najjužnije granice San Marina iznosi 12 km. Ima površinu od 60,57 km².
RAVENA
Ravena je grad u Italiji. Ravena je i peti po veličini grad pokrajine Emilije-Romanje u severnom delu države i glavni grad istoimenog Okruga Ravena. Ravena je poznata kao važno istorijsko središte u doba Zapadnog rimskog carstva i rane Vizantije (Ravenski Egzarhat). U gradu se nalazi nekoliko velelepnih crkava iz vizantijskog razdoblja, kao najboljih primera rane vizantijske umetnosti u vreme cara Justinijana. Stoga su ovi spomenici danas deo baštine Uneska. Ravena se nalazi na prelazu iz središnje ka severnoj Italiji. Od prestonice Rima grad je udaljen 470 km severno, a od Bolonje 75 km istočno.
RIMINI
Rimini je grad u Italiji. Šesti je po veličini grad u pokrajini Emilija-Romanja u severnom delu države i glavni je grad istoimenog Okruga Rimini. Rimini je letovalište na obali Jadranskog mora, poznato po dugim i lepim plažama. Rimini se nalazi na prelazu iz središnje ka severnoj Italiji. Od prestonice Rima grad je udaljen 400 km severno, a od Bolonje 120 km jugoistočno. Minijaturna država San Marino nalazi se svega 10 km jugozapadno i njeni stanovnici su upućeni na Rimini (trgovina, promet, saobraćajne potrebe). Rimini je pre svega poznat kao turističko letovalište poznato po brojnim uređenim plažama, za italijanske pojmove pristupačnim cenama i brojnim mogućnostima noćne zabave. Stoga je Rimini nezaobilazno odredište mladih ljudi iz kontinetalnog dela Italije (Milano, Torino, Bolonja, Verona), posebno za vikend provode.